TOP 6 magyar deszert
Hozzávalok:
A tésztához(4 rúd)
A töltelékhez(1 rúd)
A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk
Elkészítése:
A liszteket egy tálbaszitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, Összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vízet. Összegyurjuk és kidolgozuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó mikor már nem tapad a kezedhez. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent tálba teszük a gombocokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig nedves konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentetjük. A pihentetés után elkezdjük nyujtani. Kilapítjuk, majd elkezdjük kihuzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik.Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.A meggy levét kinyomkodjuk. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200°C előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Szavazás